Amerikansk musik

Man kan ställa sig frågan varför begreppet ”amerikansk” har kommit att innebära något som kommer från USA. Kanada ligger ju också i Amerika, liksom Mexiko, ja till och med Venezuela och Bolivia. Trots det för ord som ”amerikansk musik” knappast tankarna till son, samba eller salsa. Nej istället tänker man på cowboyhattar och reggae och banjo och allt som hör USA:s folkkultur till. Läs för övrigt om musik i hela Nordamerika här –http://varldsmusik.se/amerikansk-musik/.

Med världsmusik är det alltid väldigt svårt att säga vad som tillhör vad. De mest ”folkiga” svenska folkinstrumenten – fiol och nyckelharpa – har ju faktiskt sitt ursprung i Mellanöstern. Likaså är det mesta av det som är amerikanskt ursprungligen europeiskt och i synnerhet engelskt. De traditionella balladerna från Storbritannien och Irland har definitivt satt sina spår! Vidare, om man reser ner till Sydamerika och Latinamerika, så är så gott som allt i musikväg antingen ursprungligen afrikanskt, ursprungligen spanskt, eller en blandning av de båda.

Världsmusik är något som allt fler får upp ögonen för. Globaliseringen ökar (åtminstone ibland) förståelsen för andra kulturer, och en fascination för det som kanske tidigare föreföll mest konstigt. För den som vill uppleva världsmusik rekommenderas förstås resor och åter resor i första hand. Har man inte lust eller råd med det så är Spotify emellertid ett riktigt bra substitut. De får in allt fler inspelningar av traditionell musik och folkmusik från olika delar av världen!

Kommentarer inaktiverade.